Bardzo lubię piec ciasta.Ten przepis znalazłam w starej książce kucharskiej z której korzystała kiedyś moja ciocia.
50 min
Składniki:
25 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
2 żółtka
10 dag cukru pudru
60 dag rabarbaru
15 dag cukru kryształu
2 dag bułki tartej
cukier puder z wanilia do posypania
Placek z rabarbarem na kruchym spodze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami i i cukrem, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min.
2.Następnie podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować, jedną ułożyć na blasze i upiec na jasno złoty kolor (ok. 10 min).
3.Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, posypać cukrem kryształem (10 dag), podgrzać na małym ogniu, aby puścił sok, odsączyć na sicie, ułożyć na cieście, posypać pozostałym cukrem i bułką tartą, przykryć ciastem i upiec w tem. 180 st. ok. 40 min.
4.Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem z wanilią.
Komentarze