Placek z rabarbarem na kruchym spodze

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo lubię piec ciasta.Ten przepis znalazłam w starej książce kucharskiej z której korzystała kiedyś moja ciocia.

  • 50 min

Składniki:

  • 25 dag mąki
    10 dag masła lub margaryny
    2 żółtka
    10 dag cukru pudru
    60 dag rabarbaru
    15 dag cukru kryształu
    2 dag bułki tartej
    cukier puder z wanilia do posypania

Placek z rabarbarem na kruchym spodze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami i i cukrem, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min.
  • 2. Następnie podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować, jedną ułożyć na blasze i upiec na jasno złoty kolor (ok. 10 min).
  • 3. Rabarbar opłukać, obrać ze skórki, pokroić na kawałki, posypać cukrem kryształem (10 dag), podgrzać na małym ogniu, aby puścił sok, odsączyć na sicie, ułożyć na cieście, posypać pozostałym cukrem i bułką tartą, przykryć ciastem i upiec w tem. 180 st. ok. 40 min.
  • 4. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem z wanilią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy