Placek z porzeczkami i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Jaja ubijam z cukrem mikserem. Margarynę rozpuszczam w rondelku i studzę. Do miski przesiewam, mąkę, dodaję proszek do pieczenia, ubite jaja, margarynę wystudzoną, jogurt.
2.Ccałość mieszam dokładnie drewnianą łyżką, do połączenia składników.
3.Porzeczki i agrest obieram i myję.
4.Blaszkę o wymiarach 27 cm na 33 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam na nią 2/3 ciasta i rozsmarowuję. Układam umyte i obrane porzeczki oraz agrest też 2/3 owocu. Następnie łyżeczka układam pozostałe ciasto i resztę owocu.
5.
Kruszonka
Mąkę zagniatam z masłem następnie dodaję cukier i cukier waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Kruszonkę układam na placku. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół na około 45 minut. Ciasto ma się zarumienić, sprawdzam patyczkiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Komentarze