Placek z porzeczkami i agrestem

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Ciasto szybkie, proste do zrobienia. Lekko kwaskowe i znika jeszcze ciepłe. Przypomina mi moją babcię i dzieciństwo robiła ona podobne ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki maki typ 500

    1 i 3/4 szklanki cukru

    1/2 szklanki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany

    5 jajek wielkość M

    250 g margaryny

    2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie

    500 g porzeczek

    500 g agrestu

    cukier puder do posypania


    kruszonka:

    2 łyżki masła

    1/2 szklanki mąki

    1/3 szklanki cukru

    1 cukier waniliowy


Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek z porzeczkami i agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąka, tłuszcz, jogurt jaja ubite 1.
    Jaja ubijam z cukrem mikserem. Margarynę rozpuszczam w rondelku i studzę. Do miski przesiewam, mąkę, dodaję proszek do pieczenia, ubite jaja, margarynę wystudzoną, jogurt.

  • ciasto wymieszane łyzką 2. Ccałość mieszam dokładnie drewnianą łyżką, do połączenia składników.
  • owoce umyte i obrane 3. Porzeczki i agrest obieram i myję.
  • ciasto z owocami na blaszcze 4. Blaszkę o wymiarach 27 cm na 33 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam na nią 2/3 ciasta i rozsmarowuję. Układam umyte i obrane porzeczki oraz agrest też 2/3 owocu. Następnie łyżeczka układam pozostałe ciasto i resztę owocu.
  • kruszonka 5.
    Kruszonka

    Mąkę zagniatam z masłem następnie dodaję cukier i cukier waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Kruszonkę układam na placku. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół na około 45 minut. Ciasto ma się zarumienić, sprawdzam patyczkiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować