Ciasto jest bardzo smaczne Nie tylko dla wielbicieli pierników.
Składniki:
Piernikowy biszkopt:
10 jajek,
szklanka cukru kryształu,
2 szklanki pierników (startych, suchych, muszą być lukrowane, nie mogą być w polewie, ani z nadzieniem),
torebka cukru waniliowego,
2 łyżki mąki krupczatki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
kostka masła,
szklanka cukru pudru,
pół litra mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka soku z cytryny,
Dodatkowo:
paczka pierników oblanych w czekoladzie z nadzieniem,
2 galaretki czerwone lub zielone rozpuszczone w 3 szklankach wody
Placek z pierników i z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernikowy biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku, a na koniec wymieszać mąkę z piernikami, proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać. Piec ok. 40 minut.
2.Masa budyniowa:
Mleko zagotować, trochę odlać (do rozmieszania mąki). Gdy się mleko zagotuje wsypać rozmieszaną mąkę. Wystudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń, sok z cytryny.
3.Całość:
Ciasto przekroić na pół, położyć połowę masy budyniowej, przykryć drugą połową biszkoptu. Następnie ułożyć resztę masy, na masę poukładać pierniki. Zalać rozpuszczoną, tężejącą galaretką.
Komentarze