Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną

4.5 (204 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto, które bardzo smakuje moim dzieciom :) Jabłka z galaretką dają winny smak, a więc ciasto nie jest za słodkie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Placki biszkoptowe:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    1 kg jabłek
    20 dkg cukru
    pół szklanki wody
    1 galaretka cytrynowa albo pomarańczowa

    30 dkg pierniczków

    1 śmietana śnieżka
    200 ml mleka
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Pierniczki Galaretki

Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną 1. Placki biszkoptowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

    Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną 2. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i smażymy aż jabłka zmiękną. Jak jabłka są już miękkie to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę cytrynową albo pomarańczową i dobrze mieszamy, odstawiamy do momentu aż jabłka z tą galaretką zaczną tężeć.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną 3. Jak jabłka zaczną tężeć to wykładamy je na jeden biszkopt i na jabłkach układamy pierniczki.
  • Placek z piernikami 4. Śmietanę śnieżkę miksujemy z mlekiem i dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną 5. Śmietanę z galaretką wykładamy na pierniczki.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną 6. Przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.
  • Placek z jabłkami,  pierniczkami i bitą śmietaną 7. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
    Placek wkładamy na około 2-3 godziny do lodówki.

Porady

Zamiast śnieżki można użyć 500 ml śmietany 30 lub 36 %.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Pierniczki Galaretka Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować