Placek z morelami i wiśniami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.---KRUSZONKA---
Margarynę połączyć z mąką i cukrem tworząc tzw. mokry piasek. Zagnieść w kulkę, włożyć w torebkę lub w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na min. 30 minut.
2.Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z cukrami. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Miksując dodajemy ostudzoną margarynę. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układam morele i wiśnie.
3.Na tak przygotowane ciasto kruszymy wcześniej zrobioną kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st.
Komentarze