Placek z morelami i wiśniami pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne połączenie owoców i kruszonki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ---KRUSZONKA---
    * 1,5 kost. KASI
    * 2 łyżki cukru
    * 120g mąki

    ---CIASTO---
    * 1 kost. KASI
    * 4 jajka
    * 16g cukru waniliowego
    * 190g cukru
    * 400g mąki
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 300 g moreli
    * 200g wiśni (u mnie z kompotu)

Placek z morelami i wiśniami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruszonka 1. ---KRUSZONKA---
    Margarynę połączyć z mąką i cukrem tworząc tzw. mokry piasek. Zagnieść w kulkę, włożyć w torebkę lub w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na min. 30 minut.
  • przed pieczeniem 2. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z cukrami. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Miksując dodajemy ostudzoną margarynę. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układam morele i wiśnie.
  • przed pieczeniem 3. Na tak przygotowane ciasto kruszymy wcześniej zrobioną kruszonkę.
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy