Placek z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopty– jasny i ciemny, które będą stanowiły dwie warstwy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę przesianą z proszkiem. Do biszkopta w wersji ciemnej wsypujemy kakao. Lekko mieszamy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C. Po
upieczeniu studzimy.
2.W rondlu miksujemy 2 szklanki mleka z żółtkami, cukrami i mąką. Podgrzewamy, aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Zagotowujemy szklankę mleka i zaparzamy w nim wiórki kokosowe. Ucieramy masło z budyniem, dodajemy wiórki i posiekane orzechy.
3.Masą przekładamy biszkopty – najpierw jasny, potem ciemny. Na wierzch placka wylewamy stężałą galaretkę i układamy owoce, np. jagody i maliny.
Komentarze