Placek z masą chałwową

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto cieszy każde podniebienie!

  • 60 min

Składniki:

  • (duża blaszka)

    Biszkopt jasny:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa:
    1 margaryna
    1 masło
    2 budynie waniliowe
    0,5 l mleka
    20-30 dag chałwy
    kilka łyżek nutelli

    Bezy - 1 opakowanie
    1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Placek z masą chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy, wykładamy na blaszkę i pieczemy. Biszkopt ciemny: takie samo postępowanie tylko dodatkowo dodajemy kakao.
  • 2. Masa: budynie gotujemy wg przepisu. Masło ucieramy z margaryną na miękko. Następnie dodajemy przestudzony budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy chałwę a do 2 nutellę.
  • 3. Przełożenie placka: budyń ciemny- 3/4 masy chałwowej- bezy - masa z nutellą - biszkopt jasny - 1/3 masy chałwowej - starta czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować