Przepis dostałam na zajęciach w szkole, a potem wypróbowałam go w domu.
60 min
Składniki:
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
2 jajka
30 dag malin
cukier puder lub wiórki kokosowe do dekoracji
tłuszcz i bułka tarta do formy
Placek z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i jajka, wlewamy margarynę. Miksujemy.
2.Ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 21 cm.
3.Maliny myjemy i starannie osuszamy. Garść najładniejszych odkładamy, resztę równomiernie wysypujemy na ciasto.
4.Ciasto pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200 °C. Studzimy. Posypujemy obficie cukrem pudrem i dekorujemy malinami.
Porady
● Do ciasta można dodać kilka kropel olejku waniliowego lub sok z 1/2 cytryny.
Komentarze