Placek z kremem i kulkami kakaowymi

5 (192 ocen)

Ciasto trochę pracochłonne, wydaje się trudne do zrobienia, ale wcale tak nie jest. Końcowy efekt pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    50 dkg mąki
    15 dkg cukru pudru
    25 dkg margaryny
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżka kakao
    marmolada do posmarowania

    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka

    25 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Biszkopty Marmolady

Placek z kremem i kulkami kakaowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 2. Smarujemy marmoladą.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 3. Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 4. Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmoladą.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 5. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 6. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 7. Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 8. Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 9. Przekładamy biszkoptem.
  • Placek z kremem i kulkami kakaowymi 10. Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować