Placek z kremem i kulkami kakaowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i posiekaną margarynę, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i dajemy do lodówki na około 30 minut. Wyciągamy ciasto z lodówki, jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Smarujemy marmoladą.
3.Do drugiego ciasta dajemy kakao i mieszamy.
4.Urywamy po troszeczkę ciasta i robimy kakaowe kulki, które układamy na placku posmarowanym marmoladą.
5.Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
6.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut.
7.Krem: odlewamy trochę mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, jeszcze chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.
8.Przekładamy: placek z kulkami smarujemy kremem.
9.Przekładamy biszkoptem.
10.Po wierzchu polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Komentarze