Placek z kawą zbożową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy placek: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem i kawę zbożową.
2.Wszystko razem mieszamy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
3.Robimy masę: wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kawę rozpuszczalną i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawę przestudzoną i dobrze ucieramy.
Placek przekrawamy na pół.
Na jednym blacie placka rozsmarowujemy połowę masy.
4.Na masie układamy biszkopty.
5.Biszkopty smarujemy drugą połową masy.
6.I przekładamy drugim blatem placka.
7.Placek ten można przełożyć dowolną masa lub kremem.
Porady
Można polać polewą, albo posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Komentarze