Placek z Katarzynkami

4.5 (146 ocen)

  • 10 min

Jest to przepyszny placek z pierniczkami . Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, za to bardzo szybko znika ze stołu :-) Najlepiej smakuje na drugi dzień.

  • 10 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru, 2 łyżki kartoflanki, 5 łyżek mąki pszennej, margaryna o wysmarowania blachy.
    Ciasto: 2 budynie śmietankowe, 1 łyżka kartoflanki, 4 paczki katarzynek, 2 śmietany kremówki, 3 śmietanfiiksy, 1 duży słoik, lub dwa małe dżemu z czarnej porzeczki, pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Katarzynki

Placek z katarzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, kartoflankę oraz mąkę pszenną i wszystko wymieszać. Przełożyć na wysmarowaną margaryną blachę i piec 20 minut w 160 stopniach z włączonym termoobiegu. Po upieczeniu rzucić biszkopt o podłogę, żeby nie upadł, ostudzić.

    Budynie ugotować bez cukru, dodając łyżkę kartoflanki. Letni budyń wylać na biszkopt i ułożyć na nim pierniki. Następnie posmarować je dżemem. Śmietanę ubić wraz z śmietanfiksami, wylać na placek. Wierzch posypać startą czekoladą.

Porady

Śmietanfiksy możemy zastąpić dwoma łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować