Prosty i pyszny placek z jabłkami pod kruszonką

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Gdy mamy niespodziewanych gości lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie chce nam się wyjść do sklepu ze składników obecnych w domu możemy upiec ten pyszny, puszysty placek z jabłkami

  • 60 min

Składniki:

  • -1 duże jabłko
    -250 g margaryny
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
    -1 szklanka cukru
    -3 szklanki mąki
    -3 jaja
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -pół szklanki śmietany 18%

    dodatkowo bułka tarta i margaryna do wysmarowania formy.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Desery

Prosty i pyszny placek z jabłkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Z margaryny,przesianej przez sitko mąki, cukru i cukru wanilinowego ugniatając wyrabiamy ręcznie kruszonkę. Odsypujemy jedną szklankę.
  • 2 2. Do reszty kruszonki dodajemy pozostałe składniki (oprócz jabłka). Wszystko dokładnie mieszamy dużą łyżką na gładką masę i wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm.
  • 3 3. Na wierzchu placka z jabłkami układamy pokrojone w cienkie plasterki jabłko i wysypujemy kruszonkę. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Porady

-Na wierzch ciasta możemy położyć także inne, ulubione owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować