Placek z jabłkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny puszysty placek z tradycyjnymi polskimi owocami - czego chcieć więcej?

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 x 35

    6 jaj
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżeczki sody spożywczej
    1 cukier wanilinowy
    3/4 szklanki oleju słonecznikowego
    3 szklanki mąki pszennej
    6-7 dużych jabłek antonówek
    1 szklanka pokruszonych orzechów laskowych
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli

Placek z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
    Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 2. W drugim naczyniu (dość sporym garnku) ucieramy żółtka z cukrami. Dodajemy połowę piany, mąkę, sodę, cynamon, olej - mieszamy przy pomocy miksera (ciasto będzie dość gęste wiec dobrze jest stopniowo dodawać mąkę). Następnie dodajemy pozostałą część piany z białek i mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
  • 3. Na koniec dosypujemy pokrojone jabłka i orzechy - jeszcze raz mieszamy.
    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Komentarze

Podobne przepisy