Placek z gruszkami i bezą

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Wilgotne ciasto z soczystymi gruszkami ze szczyptą cynamonu i chrupiącą bezą.

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto
    200 g masła
    300 g mąki
    szklanka cukru
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki zimnego mleka
    4 duże nie za miękkie gruszki
    cynamon do smaku

    Beza;
    3 zimne białka
    1,5 szklanki cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Placek z gruszkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, (czekamy chwilkę przed dodaniem kolejnego tak aby poprzednie dobrze połączyło się z masłem). teraz po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. WSZYSTKO DOKŁADNIE MIKSUJEMY! Gruszki obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut.

    Między czasie przygotowujemy beze. Ubijamy białka ze szczyptą soli i pod koniec ubijania dodajemy cukier. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika temperaturę skręcamy do 150 st. Beze wykładamy na ciasto, wyrównujemy i pieczemy jeszcze ok 35 minut do momentu aż wierzch bezowy będzie dobrze wyschnięty. Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika.Smacznego.

Porady

Gruszki można zastąpić innymi sezonowymi owocami, wspaniale smakuje z dodatkiem brzoskwiń

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować