Placek z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. Masło pokroić
w kawałki i dodać razem z jajem i 1 łyżką zimnej wody do mąki.
Zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
2.Na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blasze
umieścić obręcz (24 x 12 cm). Ciasto rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy na prostokąt (28 x 16 cm), umieścić w obręczy i uformować brzeg. Wstawić na 30 minut do lodówki.
3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: do
160 °C). Ciasto przykryć pergaminem i równomiernie obciążyć grochem. Piec ok. 20 minut. Następnie wyjąć, groch usunąć. Placek
wystudzić
4.Śmietanę wymieszać z masłem, cukrem, mąką ziemniaczaną
i cukrem waniliowym. Wbić jajo, wymieszać i rozprowadzić na cieście. Gruszki umyć i obrać. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cząstki. Owoce rozłożyć na cieście i oprószyć orzechami. Piec 20–25 minut. Wystudzić i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze