Placek z gruszkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki sposób na pyszny placek z orzechami laskowymi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto kruche: 1 sztuka
    - mąka: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżka
    - schłodzone masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - groch (do obciążenia): 1 łyżka

    - wierzch: 1 sztuka
    - śmietana: 200 gramów
    - miekkie masło: 60 gramów
    - cukier: 60 gramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier wanilinowy: 0.5 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - gruszki: 3 sztuki
    - orzechy laskowe (posiekane): 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. Masło pokroić
    w kawałki i dodać razem z jajem i 1 łyżką zimnej wody do mąki.
    Zagnieść na gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
  • 2. Na wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blasze
    umieścić obręcz (24 x 12 cm). Ciasto rozwałkować na oprószonej
    mąką stolnicy na prostokąt (28 x 16 cm), umieścić w obręczy i uformować brzeg. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C (z termoobiegiem: do
    160 °C). Ciasto przykryć pergaminem i równomiernie obciążyć grochem. Piec ok. 20 minut. Następnie wyjąć, groch usunąć. Placek
    wystudzić
  • 4. Śmietanę wymieszać z masłem, cukrem, mąką ziemniaczaną
    i cukrem waniliowym. Wbić jajo, wymieszać i rozprowadzić na cieście. Gruszki umyć i obrać. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cząstki. Owoce rozłożyć na cieście i oprószyć orzechami. Piec 20–25 minut. Wystudzić i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować