Placek z galaretka i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pracochłonne jednak bardzo pyszne ciasto, które smakuje każdemu:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 i 1/3 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Oraz:
    750 ml kremówki
    4 galaretki
    1 śmietan- fix
    1 łyżka cukru pudru
    Świeże owoce lub z puszki

Placek z galaretka i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do dużej formy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 30 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.
  • 3. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Tężejącą mieszamy z 500 ml ubitej na sztywno kremówki. Dodajemy pokrojoną galaretkę. Mieszamy. Przekładamy biszkopty. Górny placek lekko dociskamy.
  • 4. Pozostałą kremówkę ubijamy ze śmietan- fix?em i cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch. Posypujemy owocami. Zalewamy tężejącą (czwartą) galaretką- rozpuszczoną w 1,5 szkl. wrzątku.

Komentarze

Podobne przepisy