Placek z galaretka i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Powoli wsypujemy cukier, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Wlewamy do dużej formy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 30 min. w temp. 180oC. Studzimy i przekrawamy na dwa placki.
2.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.
3.Dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Tężejącą mieszamy z 500 ml ubitej na sztywno kremówki. Dodajemy pokrojoną galaretkę. Mieszamy. Przekładamy biszkopty. Górny placek lekko dociskamy.
4.Pozostałą kremówkę ubijamy ze śmietan- fix?em i cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch. Posypujemy owocami. Zalewamy tężejącą (czwartą) galaretką- rozpuszczoną w 1,5 szkl. wrzątku.
Komentarze