Placek z delicjami

4.5 (154 ocen)

Ten przepis na placek dostałam od koleżanki, piekłam go nie raz, naprawdę jest pyszny. Zapewniam że będzie każdemu smakował.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    trochę oleju
    łyżka octu

    Placek makowo-kokosowy:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki suchego maku
    20 dag wiórek kokosowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    6 żółtek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 kostka masła lub margaryny
    1/2 litry mleka
    cukier waniliowy
    niecała szklanka cukru
    2 opakowania delicji pomarańczowych
    2 galaretki (obojętnie jaki smak)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na formę 25x30 cm wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką i piec w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.
  • 2. PLACEK MAKOWO-KOKOSOWY: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodać mak, wiórka kokosowe, mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej mąką i piec w temp. 180 stopni przez 30 minut
  • 3. KREM: W 1/2 litrze mleka roztrzepać żółtka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszać mikserem tak aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrami, dodać przygotowany budyń i zagotować aż krem zgęstnieje. Masło utrzeć dodają po 1 łyżce ostudzonego budyniu.


    PRZEŁOŻENIE PLACKA: biszkopt - połowa kremu - placek makowo-kokosowy - krem - delicje i tężejące galaretki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować