Placek z delicjami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach.
Dodać cukier i dalej ubijać.
Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy. Miksować na najmniejszych obrotach i zakończyć jak tylko składniki się połączą.
Wylać na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Dodać mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
Przelać do blachy o tych samych wymiarach co biszkopt I.
Piec w temp. 170 stopni przez ok 35 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować w garnku z cukrem i cukrem waniliowym.
Odlane mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i obiema mąkami.
Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać masę z żółtkami i energicznie wymieszać trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć i dodawać do łyżce zimny budyń.
biszkopt I - połowa kremu - biszkopt makowo-kokosowy - druga połowa kremu - ciastka "Delicje" - tężejąca galaretka.
Komentarze