Placek z chałwą

4.5 (173 ocen)

Ciasto bardzo smaczne, polecam....

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jaj
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2-3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szklanka cukru
    Masa:
    25 dag chałwy (waniliowej lub śmietankowej)
    30 dag bez
    40 dag masła
    1 gorzka czekolada
    1 budyń śmietankowy-ugotować w mniejszej ilości mleka i z 3 łyżkami cukru
    Polewa:
    1 jajko
    0,5 kostki margaryny
    3 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki ubić jak na biszkopt, placek upieczony przekroić na pół.
    Piec na blaszce o wymiarach 36x24 przez ok 20 min, w temperaturze 180 st.C.
  • 2. Masa: Masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na 2 części- jedną utrzeć z chałwą, drugą z utartą czekoladą.
  • 3. Polewa: Jajka ubić z cukrem i kakao, margarynę roztopić, gorącą wlać do ubitego jajka. Chwilę jeszcze ubijać.
  • 4. Przełożenie ciasta. Jedna połowa ciasta-masa z chałwą-bezy poukładane na całej blaszce mogą być kolorowe-masa czekoladowa-ciasto druga połowa-polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować