Placek z borówkami

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem tegoroczną maturzystką. W wolnych chwilach gotuję dla rodziny i narzeczonego. Lubię przygotowywać proste i smaczne dania oraz ciasta.Do moich ulubionych należy ten placek z borówkami

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 1 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 6 jajek
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    ● 2 galaretki owocowe
    ● 50 dag borówek
    ● 2-3 łyżki cukru
    Oraz:
    ● 1/2 szkl. mocnej herbaty
    ● tłuszcz i bułka tarta do formy
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną
    pianę. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy cukier, żółtka
    i mąkę wymieszaną z proszkiem
    do pieczenia. Ciasto wylewamy
    na posmarowaną
    tłuszczem i wysypaną bułką
    tartą blachę (23x35 cm). Pieczemy
    ok. 25 minut w temperaturze
    180 °C. Studzimy.
  • 2. Galaretki rozpuszczamy w 3
    szklankach wrzątku. Wsypujemy
    cukier, mieszamy. Dodajemy
    umyte, osączone borówki. Odstawiamy,
    aż zacznie tężeć
  • 3. Biszkopt przekrawamy w poprzek
    na pół. Oba placki lekko
    nasączamy herbatą. Na jeden
    wykładamy tężejącą galaretkę,
    przykrywamy drugim plackiem.
    Schładzamy. Posypujemy cukrem
    pudrem.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Do ciasta możemy dodać inne owoce, np. porzeczki. ● Świetnie smakuje posypane kruszonką zamiast cukrem pudrem. ● Biszkopt można nasączyć mieszanką alkoholu, wody i soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować