Placek wieloowocowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chciałam upiec ciasto z owocami, jednak nie mogłam zdecydować jakich owoców użyć. I tak powstało pyszne ciasto z różnymi owocami - od śliwek po truskawki. Polecam :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 gr roztopionej i schłodzonej margaryny
    4 jajka
    4 filiżanki mąki pszennej (filiżanki po ok. 200ml pojemności)
    2 filiżanki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią z nutą kardamonu
    1- 1,5 filiżanki mleka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 śliwki
    3 morele
    Ok. 50 gr jeżyn
    10 truskawek
    Margaryna i bułka tarta do blachy

Placek wieloowocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki włożyć do miski i na niskich obrotach mikserem zmiksować.

    Ciasto powinno być gęste, jeżeli jest za gęste dodać jeszcze odrobinę mleka
    Owoce delikatnie umyć i osuszyć, z śliwek i morel usunąć pestki a z truskawek i jeżyn szypułki.

    Tak przygotowane ciasto wylać na blachę o wymiarach: 25cm x 35cm. (blacha może być nieco mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe) Truskawki przekroić na pół i wcisnąć na ciasto, tak samo zrobić z jeżynami. Śliwki i morele kłaść skórką na ciasto, również delikatnie wcisnąć.

    Piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 60 minut. Ja piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy