Placek waflowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka, na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, ocet i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
2.Masa czekoladowa: do rondelka dajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, wodę i kakao, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawiamy do wystygnięcia. Ucieramy margarynę, dodajemy zimny krem czekoladowy i na koniec dodajemy spirytus.
Połowę masy wykładamy na jeden placek orzechowy, na masę dajemy wafel tortowy (tak układamy, żeby był na całym placku).
3.Masa orzechowa: białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy i dajemy na kuchnię, lekko mieszamy żeby się zagotowało. Zdejmujemy z ognia i ciepłą masą wykładamy na wafel.
4.Masę orzechową rozsmarowujemy na waflu.
5.I przykrywamy drugim waflem.
6.Na waflu rozsmarowujemy drugą połowę masy czekoladowej.
Komentarze