Placek ULE

4.49 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To proszty i pyszny placek POLECAM :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Skł Ciasta
    3 szkl mąki
    1 niepełna szkl cukru pudru
    250g margaryny
    1 op pojedynczego proszku do pieczenia
    4 żółtka
    4 łyżki kwaśnej śmietan
    Skł masy :
    4 białka
    1/2 szkl cukru
    1 kostka lub margaryny
    1/2 op galaretki
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek ule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek ULE 1. Wszystkie składniki siekamy nozem i wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie cześci. Do jednej cześci dodajemy 2 łyzki kakao i wyrabiamy zeby sie połaczyło. Ciasto białe rozwałkujemy i wkładamy na blache smarujemy powidłem śliwkowym, z ciasta ciemnego robimy kulki i do środka wkładamy wiśnie z syropu, orzechy,rodzynki i tak przygotowane kulki układamy na cieście wysmarowanym powidłem jedno koło drugiego tylko zeby nie dotykały jedno o drugie. Piec w temp 180*C przez 30 minut
    Po upieczeniu ostudzic ciasto.
    Nastepnie upiec jeszcze biszkopt z 3 jajek


    Wykonanie masy;
    4 białka ubic na parze z 1/2 szkl cukru i wystudzić żeby było zimne 25dkg margaryny utrzec i dodawac po łyzce ubitych białek
    1/2 galaretki rozpuścic w niewielkiej ilosci wody i odstawić żeby zgęstniała, gęstniejąca galaretke dodać do masy i dokładnie wymieszać
    Na upieczony placek z kulkami wyłożyc przygotowana mase na to dajemy biszkopt i polewamy polewa

Porady

Można zamiast podanej masy zrobic mase Budyniowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować