Placek truskawkowy z migdałami.

0 (0 ocen)

Pyszny, placek z owoców sezonowych: truskawek. Polecam dla wielbicieli truskawek:)

Składniki:

  • 500 g truskawek
    300 g mrożonego ciasta francuskiego
    75 g cukru
    cukier waniliowy
    3 jajka
    150 g śmietany kremówki
    szklanka słodkiej śmietanki
    2 łyżki mąki
    50 g płatków migdałowych
    masło do formy

Placek truskawkowy z migdałami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty wysmarować masłem i wylepić rozmrożonym ciastem rozwałkowanym na grubość ok. 6 mm. Przykryć arkuszem folii aluminiowej i wypełnić suchym grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni C. I piec ok. 15 minut. Usunąć
    folię i fasolę.
  • 2. Truskawki umyć, oderwać szypułki, poprzekrawać na pół. Kremówkę zmiksować ze śmietanką, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym na gęsty, puszysty krem i równomiernie posmarować nim ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Posypać płatkami migdałowymi.
  • 3. Zapiekać placek przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Porady

Truskawki można zastępować dowolnym owocami jagodowymi – malinami, jagodami, jeżynami, a poza sezonem – owocami mrożonymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy