Placek szampański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka na pianę, ubijając dodać cukier,
żółtka.Mąki,kakao i proszek do pieczenia przesiać przez
sitko
wymieszać i dodać do ubitej masy jajecznej delikatnie mieszając.Na
koniec dodać 2 łyżki gorącej wody. Ciasto wylać na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 min w 180C.
Przestudzić.
.
2.Rozpuścić 3 kolorowe galaretki każdą w 1,1/2 szklanki wody
i wylać na płaski talerz, pozostawić do stężenia.
Gęstą galaretkę pokroić w kostkę
3.Orzechy pokroić,morele sparzyć gorącą wodą,przelać przez sitko,przestudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać.
4.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody .
5.Zagotować 3/4 szklanki wody z 1/2 szklanki cukru i 2 łyżkami kakao i rozpuścić namoczoną żelatynę,przestudzić,wlać spirytus,wymieszać.
6.Śmietanę ubić z 1 cukrem waniliowym. Wsypać
przygotowaną masę z orzechami,owocami i galaretką.Dodać
gęstniejącą żelatynę i szybko wylać na skropiony biszkopt.
7.Całość polać polewą czekoladową białą lub ciemną. Pozostawić na
2 godz. w chłodnym miejscu.
Komentarze