Placek śmietanowo-kawowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia. Bardzo lubię piec dla całej rodzinki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    8 jajek

    8 łyżek mąki tortowej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    8 łyżek cukru

    mała łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę śmietanową:

    1 l śmietany kremówki 30%

    3 łyżki cukru pudru

    3 łyżki żelatyny.

    Składniki na masę kawową:

    1 l śmietany kremówki 30%

    4 łyżki żelatyny

    5łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek śmietanowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Białka ubić na sztywną pianę, po mału dodawać cukru a następnie dodawać zółtka. Po ubiciu przesiać do masy obie mąki małymi porcjami a na końcu dodać proszku do pieczenia, wszystko razem wymieszać. Wylać na blachę. Piec w tem.180stpni około 20 -25 minut.

    Wykonanie na masę śmietanową:
    Żelatynę rozpuścić w 15ml gorącej wody mieszając do rozpuszczenia a następnie ostudzić do zimna. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać małymi porcjami cukru pudru i dokłądnie wymieszać mikserem, następnie do ubitej śmietany dodawać już wcześniej rozpuszczoną żelatynę po mału lejąc do smietany. Masę śmietanową wylać na przekrojony biszkopt.

    Wykonanie masy kawowej:
    Kawę rozpuszczalną zaparzyć w 20ml wody, ostudzić do zimna. Żelatynę rozpuścić w 15ml gorącej wody mieszając do rozpuszczenia a następnie ostudzić do zimna. Śmietanę ubić na sztywną pianę po mału dodawać kawę a na końcu żelatynę. Masę wyłożyć na blachę. Następnie wierzch placka posypać kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować