Placek śmietanowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę, po mału dodawać cukru a następnie dodawać zółtka. Po ubiciu przesiać do masy obie mąki małymi porcjami a na końcu dodać proszku do pieczenia, wszystko razem wymieszać. Wylać na blachę. Piec w tem.180stpni około 20 -25 minut.
Wykonanie na masę śmietanową:
Żelatynę rozpuścić w 15ml gorącej wody mieszając do rozpuszczenia a następnie ostudzić do zimna. Śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać małymi porcjami cukru pudru i dokłądnie wymieszać mikserem, następnie do ubitej śmietany dodawać już wcześniej rozpuszczoną żelatynę po mału lejąc do smietany. Masę śmietanową wylać na przekrojony biszkopt.
Wykonanie masy kawowej:
Kawę rozpuszczalną zaparzyć w 20ml wody, ostudzić do zimna. Żelatynę rozpuścić w 15ml gorącej wody mieszając do rozpuszczenia a następnie ostudzić do zimna. Śmietanę ubić na sztywną pianę po mału dodawać kawę a na końcu żelatynę. Masę wyłożyć na blachę. Następnie wierzch placka posypać kakao.
Komentarze