PLACEK ŚMIETANKOWO-JABŁKOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwe i tanie ciasto. Na dodatek bardzo smaczne. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki biszkopt:
    – 10 jaj,
    – szklanka cukru,
    – szklanka mąki,
    – proszek do pieczenia,
    – olej (do posmarowania blaszki),
    – szczypta soli,
    – 3 łyżki kakao.

    Przekładka:
    – 1 kg jabłek,
    – 1 czerwona galaretka.
    Masa budyniowa:
    – 2 budynie śmietankowe,
    – kostka masła lub margaryny.
    Polewa:
    – 1/4 kostki margaryny,
    – 2 łyżki wody,
    – 3 łyżki kakao,
    – 7 łyżek cukru pudru,

Placek śmietankowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto jak zwykły biszkopt. Całość dzielimy na pół, jedną część rozrabiamy dodatkowo z kakao. Obie części pieczemy osobno.
  • 2. Jabłka obieramy, tarkujemy na grubym oczku, smażymy. Gdy jabłka są już gotowe dodajemy galaretkę (sypką) do jabłek i mieszamy nie gotując. Ciepłe wykładamy na pierwszą część biszkopta.
  • 3. Budyń gotujemy według przepisu. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń, ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy ciemnym biszkoptem.
  • 4. Margarynę, kakao, wodę i cukier puder rozpuszczamy razem na małym ogniu, aż powstanie jednolita, ciekła konsystencja. Wylewamy na wierzch placka. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy