Placek śmietankowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy ciasto jak zwykły biszkopt. Całość dzielimy na pół, jedną część rozrabiamy dodatkowo z kakao. Obie części pieczemy osobno.
2.Jabłka obieramy, tarkujemy na grubym oczku, smażymy. Gdy jabłka są już gotowe dodajemy galaretkę (sypką) do jabłek i mieszamy nie gotując. Ciepłe wykładamy na pierwszą część biszkopta.
3.Budyń gotujemy według przepisu. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń, ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy ciemnym biszkoptem.
4.Margarynę, kakao, wodę i cukier puder rozpuszczamy razem na małym ogniu, aż powstanie jednolita, ciekła konsystencja. Wylewamy na wierzch placka. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze