Placek rumowy z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki białe: ubić białka z cukrem (żółtka zostawić do masy), dodać ocet, proszek do pieczenia, mąkę. Upiec z tego dwa placki, ostudzić.
2.Placek czekoladowy: czekoladę zetrzeć na drobnym tarku lub rozpuścić w garnuszki z dodatkiem łyżki mleka. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę. Upiec.
3.Masa: żółtka ubić na jasną masę z dodatkiem cukru i cukrów wanilinowych, dodać mąkę. Mleko zagotować z połową aromatu. Do mleka dodać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć margarynę, dodawać stopniowo ostudzoną masę. Pokroić w małą kostkę ananasa oraz mandarynki, ściągając z nich białą błonkę.
4.Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wody, pozostawić do stężęnia.
5.Składanie: placek biały - masa - pokrojone mandarynki - placek czekoladowy - masa - pokrojony ananas - placek biały - masa - delicje - galaretka.
Porady
Można użyć dowolnych owoców i zamiast aromatu rumowego dodać kilka łyżek rumu.
Komentarze