Placek rumowy z delicjami

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Owocowo-rumowy placek z galaretką i delicjami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • PLACKI BIAŁE: 6 białek, 6 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, 3 łyżki maki pszennej;
    PLACEK CZEKOLADOWY: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 10 dag czekolady deserowej, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    MASA: 6 żółtek, pół szklanki cukru, 2 cukry wanilinowe, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki ziemniaczanej, pół aromatu rumowego, 1,5 szkl. mleka, margaryna, pół puszki ananasa, 2-3 duże mandarynki;
    DODATKOWO: galaretka wiśniowa, opakowanie malych delicji, forma 25x20.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek rumowy z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki białe: ubić białka z cukrem (żółtka zostawić do masy), dodać ocet, proszek do pieczenia, mąkę. Upiec z tego dwa placki, ostudzić.
  • 2. Placek czekoladowy: czekoladę zetrzeć na drobnym tarku lub rozpuścić w garnuszki z dodatkiem łyżki mleka. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę. Upiec.
  • 3. Masa: żółtka ubić na jasną masę z dodatkiem cukru i cukrów wanilinowych, dodać mąkę. Mleko zagotować z połową aromatu. Do mleka dodać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić. Utrzeć margarynę, dodawać stopniowo ostudzoną masę. Pokroić w małą kostkę ananasa oraz mandarynki, ściągając z nich białą błonkę.
  • 4. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wody, pozostawić do stężęnia.
  • 5. Składanie: placek biały - masa - pokrojone mandarynki - placek czekoladowy - masa - pokrojony ananas - placek biały - masa - delicje - galaretka.

Porady

Można użyć dowolnych owoców i zamiast aromatu rumowego dodać kilka łyżek rumu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować