Placek rabarbarowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto jest tanie, proste do zrobienia i bardzo smaczne.

Składniki:

  • ● 4-5 łodyg rabarbaru
    ● 2 łyżki cukru
    Ciasto: 30 dag mąki
    ● 20 dag masła lub margaryny
    ● 10 dag cukru pudru
    ● szczypta soli
    ● 3 żółtka
    Beza: 3 białka
    ● 6 łyżek cukru

Placek rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy
    masło i żółtka, siekamy, a następnie zagniatamy ciasto.
    Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Dużą formę do tarty
    wykładamy ciastem i pieczemy 10 minut w 200 °C.
  • 2. Umyty rabarbar obieramy,
    kroimy w 2-cm
    kawałki, mieszamy
    z cukrem i układamy
    na cieście.
  • 3. Na wierzch wykładamy
    pianę ubitą z białek
    i cukru. Wstawiamy
    do piekarnika nagrzanego
    do 180 °C i pieczemy,
    aż piana nabierze
    złotego koloru
    i będzie krucha.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy