Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Mojego pomysłu placek półkruchy z dodatkiem mąki żytniej, idealnie komponuje się z orzechami ziemnymi i śliwkami .Wyjątkowy smak i zdrowszy od pszennego odpowiednika.

  • 25 min

Składniki:

  • Na tortownicę 22 cm

    Ciasto:
    25 dkg mąki pszennej
    5 dkg mąki żytniej ( typ 2000)
    10 dkg margaryny
    1 jajko
    10 dkg cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka proszku do pieczenia
    5-6 dkg dość grubo zmielonych orzechów ziemnych

    50-60 dkg śliwek węgierek ( bez pestek)
    zmielone gożdziki i cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g8lfyr 1. Na dwa rodzaje mąki wyłożyć tłuszcz i posiekać szerokim nożem .
    Wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem, wbić jajko i dodać śmietanę.
    Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać częścią orzechów i też wstawić do lodówki.
    Umyte śliwki przekrawać na pół i wyjąć pestki.
    Obsypujemy je zmielonymi gożdzikami i cynamonem.
    Ciasto wykładamy do tortownicy nakłuwamy widelcem i obsypujemy orzechami.
  • image-0926qly 2. Na ciasto gęsto układamy połówki śliwek lekko dociskając je.
    I śliwki obsypujemy dużą ilością zmielonych orzechów.
  • 3. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40-45 minut.

Porady

Gotowy ciepły placek można posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować