Mojego pomysłu placek półkruchy z dodatkiem mąki żytniej, idealnie komponuje się z orzechami ziemnymi i śliwkami .Wyjątkowy smak i zdrowszy od pszennego odpowiednika.
Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dwa rodzaje mąki wyłożyć tłuszcz i posiekać szerokim nożem .
Wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem, wbić jajko i dodać śmietanę.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać częścią orzechów i też wstawić do lodówki.
Umyte śliwki przekrawać na pół i wyjąć pestki.
Obsypujemy je zmielonymi gożdzikami i cynamonem.
Ciasto wykładamy do tortownicy nakłuwamy widelcem i obsypujemy orzechami.
2.Na ciasto gęsto układamy połówki śliwek lekko dociskając je.
I śliwki obsypujemy dużą ilością zmielonych orzechów.
3.Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 40-45 minut.
Porady
Gotowy ciepły placek można posypać cukrem pudrem z cynamonem.
Komentarze