Placek przekladany serowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt orzechowy z dodatkiem jedynie mielonych orzechów.
Upiec także biszkopt kakaowy w tej samej formie. Ostudzić.
2.Przygotować ciasto serowe. Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem na białą masę, utrzec z margaryną. Dodawać stopniowo ser. Następnie dodać budyń waniliowy z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny. Na samym końcu wymieszać z pianą z bialek. Wyłożyć do formę. Wierzch posypać kokosem. Upiec i ostudzić.
3.Przygotować masy. Z pół litra mleka odlać pół szklanki, wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrami wanilinowymi. Ugotować z tego budyń. Przestudzony utrzeć z margaryną.
4.Zagotować mleko na masę II. Do gotującej się masy wsypać zmielone orzechy, cukier i łyżkę masła. Prażyć 3 minuty. Do ostudzonej masy orzechowej dodać 5 łyżek masy I oraz 2 łyżki kawy rozpuszczalenj. Utrzeć.
5.Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i prażyć na ogniu, często mieszając. Dodać galaretkę i ciemną marmoladę. Ostudzić.
6.Skladanie: placek orzechowy - masa II - masa I - placek serowy - masa II - masa I - placek kakaowy - masa I - masa jabłkowa - posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze