Placek porowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Taka kolorowa potrawa wprawia w dobry nastrój.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 60 dag mąki
    ● 4 dag drożdży
    ● 2 łyżeczki cukru
    ● 2 łyżki soli
    ● zioła prowansalskie
    Farsz:
    ● duży por
    ● 3 ogórki kiszone
    ● 1/2 puszki groszku
    ● 3 parówki
    Sos:
    ● 3 łyżki musztardy
    ● 2 łyżki jogurtu naturalnego
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    Oraz:
    ● olej i bułka tarta do przygotowania blachy

Placek porowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z cukrem
    w 1/2 szklanki ciepłej
    wody. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do rozczynu stopniowo
    dodajemy 250 ml wody, mąkę,
    sól i zioła. Wyrabiamy ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Sos: musztardę, jogurt
    i koncentrat mieszamy.
  • 3. Farsz: pora kro imy w talarki.
    Ogórki i parówki kroimy
    w kostkę. Mieszamy z osączonym
    groszkiem.
  • 4. Blachę (28x24 cm) natłuszczamy
    i oprószamy bułką. Wykładamy ciasto, polewamy
    sosem i wykładamy farsz. Pieczemy
    25 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy