Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

4.43 (189 ocen)

  • 2 godz.

Niesamowicie smaczny i pyszny obiad - placki po wegiersku z gulaszem wołowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gulasz wołowy

    1 kg mięsa wołowego
    2 łyżki mąki
    200 ml wina czerwonego półwytrawnego
    2 cebule
    2 łyżki masła
    500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
    200 g pieczarek
    1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    4 listki laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    200 ml śmietanki kremówki
    sól i czarny pieprz mielony

    Placki ziemniaczane:

    1 kg ziemniaków
    2 cebule
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    śmietana 18 % (po usmażeniu)
    natka koperku (po usmażeniu)
Wystaw ocenę:

4.43 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki Gulasz

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski z pokrywką, zalać winem i doprawić listkami laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. W garnku rozgrzać masło, mięsko odsączyć z wina, obtoczyć w mące i smażyć na złoto. Mięso powinno zacząć wypuszczać swoje soki, po kilku minutach podlać winem z marynowania razem z przyprawami, bulionem, dodać pokrojone w kostkę warzywka oraz przecier pomidorowy. Na patelni z odrobiną oleju usmażyć cebule poszatkowane w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażone na złoto dodać do wołowiny. Całość dusić około 1½ godziny, często mieszając, pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę. Jeżeli płyn wyparuje, dopełnić wodą w takiej ilości, aby sos był gęsty, ale się nie przypalał. Wołowinę w winie podawać z plackami ziemniaczanymi, keksem śmietany oraz koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować