Placek po węgiersku na ostro

4.51 (196 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W mojej wersji placek po węgiersku przyrządzony jest trochę inaczej - rozpala zmysły czerwienią papryki i nutką chili (żeby dostarczyć wrażeń).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na placek:
    6-7 dużych ziemniaków
    1 duża cebula
    kilka łyżek mąki
    1 jajko
    szczypta soli i pieprzu
    olej do smażenia
    Na gulasz:
    ok. 1 kg wołowiny, najlepiej dobrej jakości, oczywiście bez kości,
    3 duże cebule,
    8 dużych pieczarek,
    1 żółta i 1 czerwona papryka
    pół czerwonej papryczki chili, ewentualnie 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
    mały słoik koncentratu pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    1,5 łyżki (nie łyżeczki  ) czerwonej słodkiej papryki
    2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego
    kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
    sól i mielony pieprz – po pół łyżeczki, a później do smaku.
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Placek po węgiersku na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od gulaszu, bo wołowina wymaga dłuuuuugiego gotowania. Cebulę obierz, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć cebulę - niech się zrumieni, a ty w tym czasie pokrój wołowinę w kostkę wielkości 1,5x1,5 i dodaj do cebuli, żeby się chwilę podsmażyła.
  • 2. Przełóż wołowinę do garnka i dolej wodę (maksymalnie 1 szklankę), niech mięsko pływa, ale się nie utopi. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu.
  • 3. Teraz placki: Obierz i umyj ziemniaki oraz cebulę, następnie zetrzyj ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami. Odciśnij nadmiar wody.
  • 4. Do masy dodaj mąkę, sól, pieprz, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Masa nie może być zbyt rzadka, gdy niestety taka wyszła pomocy udzieli ci mąka.
  • 5. Pieczarki przekrój na pół, paprykę – w dużą kostkę, a papryczkę chili w drobniutką kostkę. Obierz i pokrój w ósemki cebule.
  • 6. Dodaj do gulaszu pokrojone warzywa, koncentrat pomidorowy, czosnek i pozostałe przyprawy. Sól i czarny pieprz dodaj jak najpóźniej – gdy pieprz zbyt długo się gotuje nadaje gorzkiego smaku potrawie, a sól, dodana do potrawy na początku gotowania, sprawia, że mięso staje się twarde.
  • 7. Przykryj garnek i pozwól potrawie nabrać smaku – niech się gotuje na małym ogniu ok. 15 min., a Ty w tym czasie usmaż placki. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz dodać trochę mąki wymieszanej z małą ilością zimnej wody.
  • 8. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Placek o grubości ok. 0,5 cm wielkości średnicy Twojej patelni usmaż na średnim ogniu z obu stron – ok. 3-4 minuty na każdą ze stron. Pamiętaj, że od czasu do czasu trzeba mieszać gulasz.
  • 9. Na połowę placka wyłóż 2-3 łyżki gulaszu, wyjmij listki laurowe i ziela angielskie. Po złożeniu placka na pół możesz go udekorować papryczką chili, posypać słodką papryką w proszku, ewentualnie polać łyżką kwaśnej śmietany.

Porady

Warto dodać słodką paprykę w proszku, która świetnie nadaje się do zagęszczania sosów, bo działa podobnie do mąki, a do tego wzbogaca smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Placek po węgiersku

To może cię zainteresować