Placek po węgiersku

4.5 (172 ocen)

Gdy tylko raz spróbowałam tego placka,to teraz robię go dość często.To moje ulubione danie z wakacji

Składniki:

  • CIASTO
    czosnek -1 ząbek
    jajko -1 szt
    mąka -2 łyżki
    ziemniaki -1 kg
    cebula -1 szt
    sól i pieprz
    SOS:
    mięso gulaszowe -0,5 kg
    papryka żółta -1 szt
    papryka czerwona -1 szt
    koncentrat pomidorowy -2 łyżki
    suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek.
    cebula czosnkowa -1 szt
    sól i pieprz
    tłuszcz do smażenia
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek po węgiersku 1. Ciasto
    Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać.
  • Placek po węgiersku 2. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki
  • Placek po węgiersku 3. Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego.
  • Placek po węgiersku 4. NADZIENIE:
    Paprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki.
  • 5. Mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami.
  • Placek po węgiersku 6. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości. Sos zagęścić mąką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować