Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie Mięsa:
Mięso kroimy w kostkę, smażymy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno przyrumienione przekładamy mięso do szybkowara. Patelnię zalewamy wodą, zbieramy całe smaki i wlewamy do szybkowara. Dodajemy ziele, listek laurowy , magi, pieprz zamykamy i gotujemy w szybkowarze 10 minut od momentu zagotowania - będzie para "buchać, lub do miękkości w garnku - trwa to około 1,5h Sprawdzamy czym mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zatrzepke' z mąki i wody ( dobrze należy wmieszać. Zalewamy gotujący się gulasz i mieszamy chwilę - Gotowe:)
2.Przygotowanie Ciasta:
Trzemy cebule odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy owe ziemniaki z płynu dodajemy do cebuli. Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia dodajemy do ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3 łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy na pół polewamy sosem, posypujemy żółtym serem:) Życzę smacznego ! Ps: Ja dodaję jeszcze na drugiej połówce talerza surówkę z białej kapusty:)
Komentarze