Placek po węgiersku

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Moja wersja, jakże popularnego placka.

  • 30 min

Składniki:

  • Mięso wieprzowe 1 kilogram
    ziemniaki 2 kilogramy
    mąka pszenna 6 łyżek
    cebula 2 sztuki
    jajka 2 sztuki
    ser żółty tarty 100 gram
    sól 1 szczypta
    pieprz 1 szczypta
    liść laurowy - 2 listki
    ziele angielskie - 2 kulki
    olej do smażenia - 100 gram
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie Mięsa:
    Mięso kroimy w kostkę, smażymy na mocnym ogniu. Gdy będzie mocno przyrumienione przekładamy mięso do szybkowara. Patelnię zalewamy wodą, zbieramy całe smaki i wlewamy do szybkowara. Dodajemy ziele, listek laurowy , magi, pieprz zamykamy i gotujemy w szybkowarze 10 minut od momentu zagotowania - będzie para "buchać, lub do miękkości w garnku - trwa to około 1,5h Sprawdzamy czym mięso jest wystarczająco miękkie, jeśli tak robimy 'zatrzepke' z mąki i wody ( dobrze należy wmieszać. Zalewamy gotujący się gulasz i mieszamy chwilę - Gotowe:)
  • 2. Przygotowanie Ciasta:
    Trzemy cebule odlewamy całość do miski, potem trzemy obrane surowe ziemniaki, dajemy na sito odcedzamy owe ziemniaki z płynu dodajemy do cebuli. Na dnie płynu z ziemniaków osadzi nam się skrobia dodajemy do ciasta samą skrobie płyn wylewamy, dalej dodajemy jajko, sól ,pieprz i 3 łyżki mąki - wymieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Kładziemy na talerzu, na połowie placka dajemy gulasz, składamy na pół polewamy sosem, posypujemy żółtym serem:) Życzę smacznego ! Ps: Ja dodaję jeszcze na drugiej połówce talerza surówkę z białej kapusty:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować