Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis mam od szefowej kuchni restauracji w której kiedyś pracowałam. Ulubione danie mojego taty.

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dag karkówki
    kilo pieczarek
    5 papryk
    2 duże cebule
    przecier pomidorowy
    Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, pieprz cayene, papryka ostra i słodka, pieprz, sól.

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki ,pokrojone w plasterki podsmażamy.
    Paprykę kroimy w cienkie paski (możemy najpierw sparzyć ją i obrać ze skórki). Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy.
    Karkówkę kroimy w centymetrowe kosteczki. Przyprawiamy, podsmażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości (z liściem laurowym, pieprzem i zielem), wrzucamy pieczarki. Papryka potrzebuje tylko chwili gotowania więc wrzucamy ją na końcu. Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy przecier i resztę przypraw. Zaciągamy mąką.

    Podajemy z dużym plackiem ziemniaczanym (na placek lejemy sos, składamy na pół i sosem polewamy na wierzchu) Możemy w środku i na górze posypać startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy