Placek po cygańsku

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Pyszności :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:

    na placki ziemniaczane:

    - 7 średnich ziemniaków
    - 2 jajka
    - 2 łyżki mąki
    - sól

    na gulasz:

    - 0,5 kg mięsa z szynki
    - 200 g mrożonych warzyw w słupkach ( ja kupuje w biedronce) - ( możemy użyć świeżych warzyw)
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i pieprz

    - pół szklanki wody i 2 płaskie łyżki mąki do zagęszczenia gulaszu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Placek po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gulasz:

    Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i smażymy na oleju z obu stron. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przekładamy do brytfanki, wlewamy wodę i dusimy około 1 godzinę i 30 minut. Od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Po tym czasie dodajemy warzywa i dusimy około 15 -20 minut. Zagęszczamy gulasz woda rozmieszaną z mąką doprowadzając do wrzenia i doprawiamy solą i pieprzem.


    Placki ziemniaczane:

    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę, sól i mieszamy. Smażymy na oleju placki jak naleśniki.

    Gorące placki przekładamy na talerz polewamy gulaszem, składamy na pół, polewamy jeszcze raz gulaszem i podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować