Placek Pana Leśniczego

4.5 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla miłośników placków i mięsa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    0,5 kg ziemniaków
    jajko
    sól, pieprz, majeranek
    mąka
    cebula
    olej do smażenia
    Sos:
    1/2 kg łopatki lub szynki
    duża czerwona papryka
    marchewka
    2 średnie cebule
    0,3 - 0,4 kg pieczarek
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    przyprawa małgorzatki
    sól
    kostka warzywna
    mąka do zagęszczenia
    śmietana 18% do polania
    suszony koper
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placek pana leśniczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebulę ścieramy, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Smażymy większe placki.

    Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy, zalewamy gorącą wodą (tyle by pomieściło później warzywa) wrzucamy kostkę i dusimy około 30 minut. Dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w piórka, pieczarki w pół plasterki, startą marchewkę. Dusimy aż warzywa zmiękną. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy zagęszczając sos. Doprawiamy wg gustu.

    Na połowę placka wykładamy sos, składamy, polewamy śmietaną i posypujemy suszonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować