Placek orzechowy z galaretką cytrynową

5 (156 ocen)

  • 30 min

Placek jest trochę pracochłonny, ale bardzo smakuje mojej rodzince:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    30 dkg mąki
    25 dkg margaryny
    25 dkg cukru pudru
    8 żółtek
    4 łyżki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    4 białka

    Placek orzechowy:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    15 dkg orzechów mielonych
    1 łyżka kakao
    1 łyżka biszkoptów lub bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki mąki

    Ponadto na ciasto ucierane:
    5 dkg rodzynek
    1 słoiczek wiśni drylowanych
    2 łyżki bułki tartej

    Piana z białek:
    4 białka
    20 dkg cukru
    8 dkg mielonych orzechów
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 szklanka wody
    3/4 szklanki cukru
    sok z 1 cytryny
    3 jajka
    2 cukry waniliowe
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Placek orzechowy z galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto ucierane 1. Ciasto ucierane: margarynę utrzeć z cukrami, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać mąkę, mleko i proszek, na koniec dodać ubite białka, Utarte ciasto podzielić na dwie części i dać do brytwanek o wielkości 23x38 cm..
  • placek orzechowy 2. Na jedną część dać wiśnie drylowane , rodzynki i posypać bułką tartą, na to dać placek orzechowy ( białka ubić z cukrem, dodać żółtka i resztę składników) i piec około 40 minut w temp. 180 stopni.
  • placek ucierany z pianą 3. Na drugi placek ucierany dajemy pianę z białek: białka ubić z cukrem, dodać orzechy, mąkę i proszek, wlać na placek, piec około 40 minut w temp 180 stopni.
  • 4. Masa: wodę, cukier i sok z cytryny zagotować. Rozbić jajka z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, zalać tym zagotowanym syropem i jeszcze raz zagotować, wystudzić. Utrzeć kostkę margaryny, połączyć z wystudzonym kremem i dać do masy galaretkę cytrynową pokrojoną w kostkę.
  • Placek orzechowy z galaretką cytrynową 5. Przekładać: placek z wiśniami , potem krem i placek z białek pianą do środka. Polać polewą i udekorować.

Porady

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, najlepiej dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Galaretka cytrynowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować