Placek orzechowy z galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane: margarynę utrzeć z cukrami, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać mąkę, mleko i proszek, na koniec dodać ubite białka, Utarte ciasto podzielić na dwie części i dać do brytwanek o wielkości 23x38 cm..
2.Na jedną część dać wiśnie drylowane , rodzynki i posypać bułką tartą, na to dać placek orzechowy ( białka ubić z cukrem, dodać żółtka i resztę składników) i piec około 40 minut w temp. 180 stopni.
3.Na drugi placek ucierany dajemy pianę z białek: białka ubić z cukrem, dodać orzechy, mąkę i proszek, wlać na placek, piec około 40 minut w temp 180 stopni.
4.Masa: wodę, cukier i sok z cytryny zagotować. Rozbić jajka z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, zalać tym zagotowanym syropem i jeszcze raz zagotować, wystudzić. Utrzeć kostkę margaryny, połączyć z wystudzonym kremem i dać do masy galaretkę cytrynową pokrojoną w kostkę.
5.Przekładać: placek z wiśniami , potem krem i placek z białek pianą do środka. Polać polewą i udekorować.
Porady
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, najlepiej dzień wcześniej.
Komentarze