Placek orzechowy z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny deser do popołudniowej kawy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 kostka margaryny
    4 łyżki cukru
    2 jajka
    3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa orzechowa;
    30 dkg łuskanych orzechów
    1/2 szkl cukru
    1/2 kostki masła
    2 łyżki miodu

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    budyń waniliowy
    galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    powidło z czarnej porzeczki
    herbatniki

Placek orzechowy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blaszkę a następnie rozsmarować powidła i przykryć drugim ciastem na wierzch wyłożyć masę orzechową i piec w temp 180°C ok 40 min.Wystudzić
    Masa orzechowa: w rondelku roztopić cukier, masło i miód. Do płynnej masy dodać drobno pokrojone orzechy i wymieszać. Przełożyć na ciasto.
    Budyń:Część mleka zagotować z 3 łyżkami cukru w pozostałej rozrobić budyń, wlać do gotującego mleka razem z galaretką, mieszać do zagotowania. Ostudzić i wyłożyć na placek. Na masę budyniową wyłożyć herbatniki i udekorować polewą.

Porady

Zamiast zwykłych herbatników i polewy można dać gotowe herbatniki w czekoladzie

Komentarze

Podobne przepisy