Placek orzechowy z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną część wyłożyć na blaszkę a następnie rozsmarować powidła i przykryć drugim ciastem na wierzch wyłożyć masę orzechową i piec w temp 180°C ok 40 min.Wystudzić
Masa orzechowa: w rondelku roztopić cukier, masło i miód. Do płynnej masy dodać drobno pokrojone orzechy i wymieszać. Przełożyć na ciasto.
Budyń:Część mleka zagotować z 3 łyżkami cukru w pozostałej rozrobić budyń, wlać do gotującego mleka razem z galaretką, mieszać do zagotowania. Ostudzić i wyłożyć na placek. Na masę budyniową wyłożyć herbatniki i udekorować polewą.
Porady
Zamiast zwykłych herbatników i polewy można dać gotowe herbatniki w czekoladzie
Komentarze