Placek orzechowy

4.49 (152 ocen)

Jego smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    1 szkl cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku

    Wkładka orzechowa:
    25 dkg orzechów siekanych
    5 białek
    25 dkg cukru
    Łyżka miodu
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku

    Masa:
    1 ½ szkl mleka
    Cukier waniliowy
    5 żółtek
    1 szkl cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    20 dkg masła
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Ubić pianę, dodać cukier i po 1żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do piany. Piec po upieczeniu przekroić na pół.
  • 2. wkładka orzechowa: Białka ubić dodać cukier, miód, mąki zmieszane z proszkiem i orzechy. Piec ok. 20-25 min. W 180* C.
  • 3. masa: Ugotować budyń i utrzeć z masłem i kakao.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt- masa-wkładka orzechowa- masa- biszkopt
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować