Placek orzechowy

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To moje popisowe ciasto w rodzinie , smak orzechów w karmelu jest nie do opisania, trzeba to spróbować żeby ocenić, po prostu pycha.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1 szklanka cukru kryształu
    1 kostka masła lub mix śmietankowego
    2 łyżki rozpuszczonego miodu
    1 łyżeczka sody
    2 jajka

    Karmel:
    250 g orzechów włoskich w dużych kawałkach
    100 gram cukru kryształu
    2 łyżki miodu
    12dag margaryny


    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy zagniatamy wszyskie składniki na ciasto , następnie dzielimy na dwie częśći.
  • 2. Składniki na karmel wkładamy do garnka i mieszamy aż do zagotowania.Gorący karmel karmel nakładamy na jeden rozwałkowany na blasze placek ciasta i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. W tej samej temperaturze pieczemy drugi placek
  • 3. Robimy masę budyniową: z podanych składników gotujemy budyń.Ucieramy kostkę margaryny z żółtkiem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodajemy do niej po łyżce masy budyniowej. Krem budyniowy rosmarujemy na placku i przykrywamy drugim plackiem z karmelem
    placek zwykły + masa budyniowa+ placek z karmelem na wierzchu.
  • 4. Placek jest dobry do spożycia na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować