Placek nutelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: białka ubijamy
z cukrem. Dodajemy żółtka, mąki,
proszek do pieczenia, olej
i wodę. Pieczemy w dużej blaszce
po 25 minut w 175 °C trzy
biszkopty, do 1. dodając startą
czekoladę. Nasączamy herbatą.
2.Masa budyniowa: do szklanki
mleka dodajemy żółtka, mąki
pszenną i ziemniaczaną, mieszamy.
Wlewamy do gotującej
się z cukrem reszty mleka.
Chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
Po ostudzeniu łączymy
z utartym masłem.
3.Galaretki rozpuszczamy
w 2 szklankach wrzącej wody.
Osączone brzoskwinie kroimy
w kostkę i dodajemy do galaretki.
Tężejącą galaretkę wylewamy
na jasny biszkopt i przykrywamy
czekoladowym.
Smarujemy podgrzaną nutellą
i posypujemy pokruszonym waflem.
Na wierzch nakładamy
masę budyniową. Przykrywamy
jasnym biszkoptem. Dekorujemy
polewą czekoladową.
Komentarze