Placek nutelka

5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Uwielbiam piec dla moich bliskich i często to robię. Przepis dostałam od koleżanki. Placek smakowałwszystkim, a najbardziej moim młodszym siostrom.

Składniki:

  • Biszkopty: 4 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    ● po 8 łyżek wody i oleju
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● po 3/4 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej
    ● 1/3 tabl. gorzkiej czekolady
    Masa budyniowa: 1 litr mleka
    ● 2-3 żółtka
    ● 1,5 szkl. cukru
    ● 4 łyżki mąki pszennej
    ● 6 łyżek mąki ziemniaczanej
    ● kostka masła
    Pozostałe składniki:
    ● 1 puszka brzoskwiń
    ● 1 duża nutella
    ● 1 wafel
    ● 2 galaretki brzoskwiniowe
    ● polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Placek nutelka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek nutelka 1. Biszkopty: białka ubijamy
    z cukrem. Dodajemy żółtka, mąki,
    proszek do pieczenia, olej
    i wodę. Pieczemy w dużej blaszce
    po 25 minut w 175 °C trzy
    biszkopty, do 1. dodając startą
    czekoladę. Nasączamy herbatą.
  • Placek nutelka 2. Masa budyniowa: do szklanki
    mleka dodajemy żółtka, mąki
    pszenną i ziemniaczaną, mieszamy.
    Wlewamy do gotującej
    się z cukrem reszty mleka.
    Chwilę gotujemy, ciągle mieszając.
    Po ostudzeniu łączymy
    z utartym masłem.
  • Placek nutelka 3. Galaretki rozpuszczamy
    w 2 szklankach wrzącej wody.
    Osączone brzoskwinie kroimy
    w kostkę i dodajemy do galaretki.
    Tężejącą galaretkę wylewamy
    na jasny biszkopt i przykrywamy
    czekoladowym.
    Smarujemy podgrzaną nutellą
    i posypujemy pokruszonym waflem.
    Na wierzch nakładamy
    masę budyniową. Przykrywamy
    jasnym biszkoptem. Dekorujemy
    polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa budyniowa Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować