Placek miodowo-biszkoptowy

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniałe słodkie ciasto dla prawdziwych smakoszy, lubiących słodziutki miód i miekki biszkopcik ....

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • SKLADNIKI NA CIASTO MIODOWE
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    10 dag cukru
    3 łyżki miodu (sztuczny lub prawdziwy)
    1 jajo
    1 łyżeczka sody

    SKLADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE
    4 jaja
    15 dag cukru
    6 dag mąki ziemniaczanej
    8 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka octu

    SKŁADNIKI KREMU
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 kostka masła
    spirytus (dla zaostrzenia smaku około 1/2 kieliszka)

    SKLADNIKI NA MASE JABLKOWA
    1 kg jabłek (szara reneta)
    1/2 szklanki cukru
    1 galaretka agrestowa

    SKŁADNIKI NA POLEWE
    1/2 kostki margaryny
    3 czubate łyżki cukru pudru
    3 łyżki ciepłej wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Placek miodowo-biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MIODOWE
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i wszystko posiekać nożem. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Upiec dwa placki w temperaturze 160 – 170 około 40 minut (blacha 36x24 cm).
  • 2. CIASTO BISZKOPTOWE
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy po jednym żółtku i jeszcze krótko ubijamy. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę i delikatnie mieszamy, dodając 1 łyżeczkę octu. Pieczemy w temperaturze 160 – 170 stopni około 40 minut (blacha 36x24 cm).
  • 3. KREM
    Szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szklance rozrabiamy mąkę i dodajemy do gotującego się mleka. Budyń studzimy. Ucieramy masło na pulchną masę, dodając przestudzony budyń,
    spirytus, a na samym końcu 2 – 3 łyżki gorącego mleka, wówczas masa jest bardziej pulchna
  • 4. MASA JABLKOWA
    Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i smażyć z cukrem do miękkości, wsypując pod koniec galaretkę.
  • 5. POLEWA
    Margarynę zagotować z cukrem i wodą,dodać kakao, intensywnie mieszając. .
  • 6. WYKONANIE CAŁOŚCI

    Placek miodowy smarujemy masą jabłkową, na wierzchu rozsmarowujemy krem i kładziemy na niego biszkopt. Na biszkopcie znowu rozsmarowujemy krem i masę jabłkową. Wszystko przykładamy plackiem miodowym. Całość polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować