Placek miodowo-biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO MIODOWE
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i wszystko posiekać nożem. Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części. Upiec dwa placki w temperaturze 160 – 170 około 40 minut (blacha 36x24 cm).
2.CIASTO BISZKOPTOWE
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy po jednym żółtku i jeszcze krótko ubijamy. Do ubitych jaj przesiewamy przez sito mąkę i delikatnie mieszamy, dodając 1 łyżeczkę octu. Pieczemy w temperaturze 160 – 170 stopni około 40 minut (blacha 36x24 cm).
3.KREM
Szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej szklance rozrabiamy mąkę i dodajemy do gotującego się mleka. Budyń studzimy. Ucieramy masło na pulchną masę, dodając przestudzony budyń,
spirytus, a na samym końcu 2 – 3 łyżki gorącego mleka, wówczas masa jest bardziej pulchna
4.MASA JABLKOWA
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce i smażyć z cukrem do miękkości, wsypując pod koniec galaretkę.
5.POLEWA
Margarynę zagotować z cukrem i wodą,dodać kakao, intensywnie mieszając. .
6.WYKONANIE CAŁOŚCI
Placek miodowy smarujemy masą jabłkową, na wierzchu rozsmarowujemy krem i kładziemy na niego biszkopt. Na biszkopcie znowu rozsmarowujemy krem i masę jabłkową. Wszystko przykładamy plackiem miodowym. Całość polewamy polewą.
Komentarze