placek migdałowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Placek który zasmakuje całej rodzinie ;] łatwy w przyrządzeniu, nie trzeba wielkich nakładów finansowych by zaskoczyc znajomych czymś niespotykanym i odrózniającym się od wszystkiego. Smacznego

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 sztuka
    - migdały: 200 gramów
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - cukier: 150 gramów
    - rum: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 200 gramów
    - żółtko: 1 sztuka

Placek migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połową ciasta francuskiego wykładam małą formę do tarty, uprzednio wysmarowana tłuszczem. Migdały mielę. Jajka wbijam do miski, dodaje cukier oraz rozmiękczone masło. Miksuję i dodaję rum, cukier waniliowy i zmielone migdały.
    Do jajek wsypać cukier, dodać rum oraz miękkie masło. Masę przekładam do formy, a na wierzchu układam pozostałe ciasto francuskie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy