Placek marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę zagniatamy z masłem, 3 łyżkami cukru, jajkiem i szczyptą soli. Schładzamy ok. 20 minut, a następnie rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej tortownicy (22 cm). Pieczemy
12 minut w temp. 180 °C.
2.Żółtka pozostałych jajek oddzielamy
od białek i miksujemy
ze śmietaną, cukrami i twarogiem.
Białka ubijamy i z bakaliami
dodajemy do masy twarogowej.
Delikatnie mieszamy.
3.Masę dzielimy na pół. Jedną
część mieszamy z roztopioną
czekoladą i budyniem czekoladowym,
drugą – z budyniem
waniliowym. Masy układamy
na przemian na podpieczonym
spodzie i mieszamy, aby powstał
marmurek. Pieczemy ok.
godziny w temp. 170 °C
Komentarze