Placek marmurkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Piekę go na uroczystości rodzinne razem z mamą, tatą i 13-letnią siostrą Renatą.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ● ok. 23 dag mąki
    ● 10 dag masła
    ● 4 jajka
    ● sól
    ● 70 dag mielonego twarogu
    ● 18 dag cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 1 szkl. śmietany
    ● gorzka czekolada
    ● budyń czekoladowy i waniliowy
    ● 20 dag bakalii

Placek marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy z masłem, 3 łyżkami cukru, jajkiem i szczyptą soli. Schładzamy ok. 20 minut, a następnie rozwałkowujemy i wkładamy do natłuszczonej tortownicy (22 cm). Pieczemy
    12 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Żółtka pozostałych jajek oddzielamy
    od białek i miksujemy
    ze śmietaną, cukrami i twarogiem.
    Białka ubijamy i z bakaliami
    dodajemy do masy twarogowej.
    Delikatnie mieszamy.
  • 3. Masę dzielimy na pół. Jedną
    część mieszamy z roztopioną
    czekoladą i budyniem czekoladowym,
    drugą – z budyniem
    waniliowym. Masy układamy
    na przemian na podpieczonym
    spodzie i mieszamy, aby powstał
    marmurek. Pieczemy ok.
    godziny w temp. 170 °C

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy