Placek Marianny

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kakaowy, delikatny biszkopt przełożony masą serową z aromatem migdałowym. Po prostu rozpływa się w ustach. To imieninowy placek kolegi z pracy - wszyscy pobrali przepis od Jego żony i teraz (po małych modyfikacjach) jest to jedno z moich ulubionych ciast.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    jajka, 6
    cukier, 1 szkl
    olej, 6 łyżek
    mąka tortowa, 1,5 szkl minus 3 łyżki
    kakao 3 czubate łyżki
    proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
    MASA SEROWA:
    ser śmietankowy (najlepiej w kostce), 0,5 kg
    jajka do masy, 2
    Margaryna KASIA, 0,5 kostki
    cukier do masy, 3/4 szkl
    olejek migdałowy, prawie 1/4 buteleczki
    olejek pomarańczowy, prawie 1/4 buteleczki
    budyń śmietankowy z cukrem, 1 opak
    mleko do rozrobienia budyniu, 1/4 szkl
    PONCZ:
    woda, 1 filiżanka
    wódka i likier amaretto, razem 1 filiżanka
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    masło 100g
    3 łyżki wody
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Placek marianny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić stopniowo dodając cukier, do sztywnej masy dodać żółtka i olej, kakao (3 czubate łyżki. Aby nie było za dużo "proszkowych" produktów 3 łyżki można odjąć z mąki - czyli mąki 1,5 szkl minus 3 łyżki), na koniec mąkę i proszek - delikatnie wymieszać. Przełożyć na dużą blachę (ok. 27 x 42 cm) i piec ok. 40 min w 170 stopniach. Po upieczeniu rzucić blachę na podłogę z 40 cm
  • 2. NASĄCZENIE BISZKOPTU: Zmieszać w małej filiżance wodę i alkohole. Przekroić biszkopt na pół i nasączyć (obie części) powstałym ponczem.
  • 3. MASA SEROWA: W garnku roztopić margarynę z cukrem. W miseczce utrzeć ser (ja użyłam sera śmietankowego w kostce, nie mieliłam) i całe jajka. Dodawać po łyżce sera do rozgrzanej margaryny (będącej cały czas na małym ogniu) i mieszać. W mleku rozrobić budyń i wlać do sera mieszając aż masa zesztywnieje. Zagotować przez chwilę jak to zwykle gotuje się budyń. Masa szybko sztywnieje. Ciepłą masę wylać na biszkopt, przykryć drugą połową biszkoptu. Lekko docisnąć
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA: Wodę, cukier i kakao wymieszać w garnku i lekko, na małym gazie podgrzać do rozpuszczenia składników. Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto polewą. Posypać płatkami. Ciasto włożyć do lodówki. Smakuje wybornie nawet przez tydzień (choć zwykle znika po 2 dniach ;)

Porady

PONCZ: z braku Amaretto można użyć samej wódki, wtedy warto dodać jeszcze kilka kropel olejku migdałowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować