Uwielbiam gotować i piec. Jest to nasza rodzinna pasja. W przygotowywaniu ciasta zawsze pomaga mi córeczka Natalka. Ciasto nie jest trudne do przygotowania a smakuje wyśmienicie.
2 godz. 30 min
Składniki:
• ok. 1 kg śliwek
• płatki migdałowe
• 3 szklanki mąki
• ½ szklanki cukru
• 3 dag drożdży
• 4 łyżki masła
• 2 jajka
• 1 szklanka mleka
• ½ puszki masy makowej
Kruszonka:
• 200 g maki
• 100 g masła
• 100 g cukru
Placek makowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej do dużej miski. Wkrusz drożdże. Wlej stopione masło i letnie mleko. Dodaj cukier oraz jedno jajko. Energicznie wyrabiając rękoma, zagnieć gładkie ciasto.
2.Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
3.Dużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestki.
Z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę i włożyć je do lodówki.
4.Masę makowa wymieszać z jajkiem.
5.Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ponownie je zagnieść i wyłożyć nim blachę. Następnie posmarować masą makową i przykryć śliwkami.
6.Wierzch ciasta posypać kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
7.Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w 180oC.
Komentarze