Placek makowo- orzechowo- serowy

4.5 (194 ocen)

Doskonałe ciasto zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za masami i ciastami tortowymi. Połączenie maku, sera i orzechów zawsze smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • Na blachę 36x24 cm

    Ciasto ucierane:
    15 dkg masło
    15 dkg cukru pudru
    4 jajka
    20 dkg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Ciasto orzechowe:
    20 dkg zmielonych orzechów
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru kryształu

    Ciasto makowe:
    25 dkg maku
    1 łyżka dżemu
    1 łyżka miodu
    1/4 kostki masła
    2 całe jajka
    olejek migdałowy
    cukier waniliowy
    garść rodzynek

    Ciasto serowe:
    1 kg sera
    1 kostka masła
    30 dkg cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    8 jaj
    1 budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Placek Desery

Placek makowo- orzechowo- serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy.
  • 2. Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
  • 3. Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do niego resztę składników i smażymy na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  • 4. Ciasto serowe: Zmielony ser ucieramy mikserem z żółtkami, budyniem, margaryną i cukrem. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą.
  • 5. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (152 ocen)

image-00fmx5j

To może cię zainteresować